Invent

Stiati ca


Stiati ca

1. …izolarea optima a geamului termopan este data de bagheta de aluminiu de 16 mm grosime ?
2. …o bagheta mai lata sau mai ingusta decat cea de 16 mm face ca pierderile prin camera termopanului sa creasca exponential?
3. …in interiorul geamului termopan este aer sau un gaz rar ?
4. …aerul dintre foile de sticla este un bun izolator termic ?
5. …geamul termopan cu argon izoleaza cu 30 % mai bine decat geamultermopan cu aer ?
6. …geamul termopan cu foile de sticla de grosimi diferite (4mm cu 5mm sau 6mm cu 4mm ) asigura o izolare fonica mai buna cu 32 % decat termopanul cu foile de sticla 4mm cu 4mm ?
7. …geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza termic cu numai 3 % mai mult fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?
8. …geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza fonic cu numai 2 % mai bine fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?
9. …geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (hard) ofera o izolare termica cu 78 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?
10. …geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (soft) ofera o izolare termica 123 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?
11. …in bagheta de geam se introduce o sare numita “silicagel” care are proprietatea de a absorbi umiditatea din interiorul geamului termopan ?
12. …geamurile de mari dimensiuni si izolate corect sunt concave sau convexe in functie de temperatura (iarna/vara) ?
13. …prin securizare se intelege “calirea” sticlei in cuptoare speciale ?
14. ….profilele cu adancime de 60 mm au coeficientul de transfer termic cuprins intre 1,6 si 1,8 indiferent de cate camere interioare au ?
15. ….profilele cu adancime de 70 mm au coeficientul de transfer termic cuprins intre 1,1 si 1,3 indiferent de cate camere interioare au ?
16. …la profilele de pvc, grosimea peretelui exterior influenteaza foarte putin izolarea termica si fonica ?
17. …configuratia ferestrei influenteaza coeficientul termic al profilului cu 10~20 % ?
18. …ferestrele cu doua canate au cele mai mari pierderi de caldura ?
19. …un pervaz montat incorect (care iese in camera mai mult de 20~30 mm) faciliteaza aparitia condensul ?

Ce intelegem prin geam termopan?

Un geam termopan este format din 2 sau mai multe foi de sticla de diferite grosimi intre ele aflandu-se o bagheta de aluminiu . In interiorul baghetei de aluminiu se afla granule de siliporit cu rolul de a absorbii umezeala din interiorul termopanului. Bagheta de aluminiu este fixata pe foile de sticla cu o banda, respectiv pasta butylica (grosime 0,6 – 0.8 mm). Cele 2 foi de sticla impreuna cu bagheta de aluminiu sint inchise etans cu o pasta numita poliuretan . Proprietatile termopanului sunt in functie de grosimea lui, de tipul si grosimea sticlei folosite, precum si de gazul inert introdus intre folile de sticla (cu sau fara argon).

Grosimea termopanului este data de suma grosimilor foilor de sticla, a stratului de butyl si a baghetei de aluminiu.

Care sunt tipurile de sticla?

Sticla transparenta (float) – se obtine prin topirea intr-un cuptor la temperaturade 1500 o C a unui amestec de nisip, carbonat de sodiu (agent de lichefiere), calcar si dolomita (agent de stabilizare) intr-o baie de staniu, dupa care este racit treptat la temperatura ambianta. Suprafetele sticlei sunt perfect paralele si netede.

Sticla colorata in masa – se obtine din sticla transparenta prin adaugarea de diferiti oxizi metalici (verde, gri, bronz, albastru). Datorita proprietatilor sale filtrante, functie de culoare si grosime, geamul colorat in masa reduce solicitarea ochiului la lumina solara puternica.

Sticla reflectorizanta – se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent.

Sticla cu emisivitate scazuta (Low-E) – se obtine din sticla transparenta pe fata careia se aplica un strat metalic sau de oxizi metalici. Proprietatea esentiala a acestui tip de sticla este ca redirijeaza spre interior radiatia termica. Se foloseste de obicei pe fata 2 sau 3 a temopanului.

Sticla de securitate – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de butiral de polivinil (PVB) de grosime 0,83mm. Daca sticla se sparge, cioburile raman lipite de folie diminuand riscurile de taiere. Sticla antiglont – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de PVB. Grosimea finala este este functie de diversele tipuri de arma la care trebuie sa reziste.

Sticla rezistenta la foc – se obtine prin alaturarea mai multor foi de sticla intre care se gaseste un strat special transparent care impiedica propagarea caldurii prin radiatie si asigura integritatea geamului.

Geamul securizat (calit) – se obtine dintr-un geam float tratat termic. Geamul este incalzit la peste 600 o C si apoi racit repede (cand rezulta o calire) sau mai lent (cand rezulta o intarire termica) cu o viteza riguros controlata. Comparativ cu geamul float rezistenta la socuri mecanice este de doua ori mai mare in cazul tratarii termice si de cinci ori mai mare in cazul calirii.

Sticla ornamentala – este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Ce inseamna sticla LOW-E?

Pierderea de caldura prin ferestre la o locuinta este de peste 40 %, în timp ce suprafata acestora reprezinta aproximativ 10 % (peste 40 % prin ferestre, 26 % prin pereti, 24 % prin acoperis si 9 % prin podea). Situatia ferestrelor de la locuintele din tara noastra este mai mult decât alarmanta. Ani de-a rândul problema pierderii de caldura prin ferestre nu a fost luata în serios. Daca ar fi sa luam în discutie numai problema apartamentelor de bloc, constatam ca în dorinta unei mai bune izolari termice(de izolatie fonica nici nu se amintea), a aparut “solutia” montarii celui de-al doilea si al treilea rând de ferestre, una din putinele variante care era la îndemâna noastra pâna în decembrie 1989.

Cercetatorii de la PILKINGTON, Marea Britanie (cea mai mare firma producatoare de sticla din lume, inventatoarea tehnologiei “float”) au început, dupa 1980, o serie de cercetari si studii privind transferul termic, simbolizat LOW-E (Low Emisivity), cu coeficient k=1,4W/mpK. Acest tip de sticla de “inalta performanta” are o suprafata acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, din procesul de productie, la temperatura de 600 C. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice. Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90%, cat se pierde prin sticla normala, la numai 10 %.

O simpla comparatie intre geamul izolator PILKINGTON-OPTITHERM si geamul obisnuit, duce la concluzia ca geamul obisnuit necesita pentru incalzire un supliment de 19 litri de pacura, sau 22 mc de gaz, raportati la fiecare mp de geam! Putem lua în considerare si alte beneficii de ordin financiar puse pe seama economiei de energie pe care un astfel de geam ni le poate aduce. Prin inlocuirea tuturor ferestrelor unui apartament- ce insumeaza în medie 6-8 mp de geam- cu geam LOW E, realizam o economie de cca. 1200 kWh/an.

La geamul simplu de 4 mm coeficientul de transfer termic k= 5,4 W/mpK, la cel termoizolator clar cu aer k= 2,8W/mpK, la cel termoizolator LOW E cu aer k=1,4W/mpK.

Folosind geamul termizolator de calitate platiti mai putini bani pentru caldura. Geamul cu emisivitate redusa (LOW E) reduce considerabil pierderea de energie, constituind o solutie la nivelul exigentelor occidentale. Merita sa REFLECTATI la cele mentioate si sa observati diferenta de consum anual de combustibil conventional pentru un metru patrat de suprafata incalzita la utilizarea diferitelor tipuri de geam.

Un geam termoizolator de joasa emisivitate (LOW E), la – 10C în exterior si +20C are pe foaia de geam de la interior +17C, fata de un geamtermoizolator obisnuit pe care, în aceleasi conditii, sunt numai +9C (PUNCTUL DE CONDENS exista deja).

Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi, ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului.

Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite ceva mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta.

Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa inchiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.

O micsorare a condensului poate fi obtinuta si printr-o modificare a circulatiei aerului cald, respectiv printr-o dispunere favorabila a instalatiilor de incalzire.

Curentul de aer cald trebuie sa treaca de-a lungul ferestrei, astfel incat sa fie posibili coeficienti mai mari de transmitere a caldurii. In cazul prezentei glafurilor interioare, care acopera elementele de incazire poate fi redus riscul aparitiei condensului, prin realizarea în acestea a unor fante sau perforatii.

Capcane in achizitionarea sistemelor de tamplarie PVC cu geam termopan

Cea mai des intalnita greseala in randul cumparatorilor de tamplarie termopan este aceea a achizitiei pe baza pretului pe metru patrat. Vanzatorii abili speculeaza aceasta greseala, fapt usor observabil in anunturile de mica publicitate din ziare si reviste. Cel mai adesea pretul afisat acolo nu are nici o relevanta practica pentru ceea ce veti obtine dumneavoastra acasa deoarece:
• preturile mici pe metru patrat se refera doar la ferestre fixe, fara deschidere. Pretul unui ochi de fereastra mobil este aproximativ dublu fata de unul fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde pe langa rama comuna cu un ochi fix si profilul de aripa mobila precum si feronerie (balamale, cremon, placute si zavoare pentru inchidere).
• pretul pe metru patrat nu este seminificativ nici in cazul aceluiasi tip de deschidere. Pretul unui ochi de geam este influentat in mod decisiv de profil si nu de sticla si de aceea preturile pentru ferestre cu suprafata mica sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obtine deci in cazul ferestrelor cu dimensiuni patrate sau apropiata de patrat al caror perimetru sa nu depaseasca 6 metri.
• cel mai adesea pretul afisat nu include TVA, montaj si uneori nici transport, costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavastra, costul final al unei lucrari putand fi sensibil mai mare decat estimarile dumneavoastra bazate pe pretul pe metru patrat capcana. Un producator serios de tamplarie nu va va putea spune costul exact decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de dumneavoastra sau masurat de catre reprezentantii sai.

Scroll to top