Invent

Important


IMPORTANT!

Intrata in limbajul comun sub denumirea improprie de “termopan”, tamplaria din Aluminiu sau PVC cu geam termoziolant se poate cumpara cu o simplitate foarte usoara. Din multimea de magazine ce au invadat fiecare oras si vand „termopan ieftin si bun”, din anunturile de mica publicitate care de obicei mascheaza ateliere improvizate in garaj si va ofera „termopan la 30 euro metrul patrat”, sau ajutandu-l pe vecinul Ion mester la toate sa incropeasca o fereastra se poate alege cu usurinta o varianta aparent avantajoasa. Dar este oare si cea potrivita?

Raspunsul il veti da dumneavoastra singuri, dar ar fi bine sa cunoasteti mai bine avantajele si riscurile la care va supuneti in fiecare caz, si sa puteti compara „mere cu mere si nu cu pere” atunci cand analizati doua oferte concurente. Un pret serios se calculeaza pe baza unui tablou de tamplarie care determina materiale necesare, fiecare cu calitatea si pretul aferent. Alegerea exclusiva dupa criteriul unui pret mic este o mare greseala, deoarece aparentul castig se poate transforma într-o pierdere pe termen lung. Poate in acest caz nu ar trebui uitata intelepciunea populara care spune „prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine”.

Merita sa incercati sa folositi aceste sfaturi, pentru ca tamplaria termoizolanta de calitate, ar trebui sa fie o INVESTITIE pentru cel putin 25 de ani (este minimul de durata medie de functionare ), care sa va multumeasca în fiecare zi, indiferent de vreme, anotimp, zgomot sau tip de constructie.

O firma serioasa nu lucreaza dupa cotele clientului sau dupa presupuneri, ci dupa cote exacte, preluate de personal cu experienta. Acesta ar trebui sa cunoasca tipologiile de ferestre si de pereti existente, si modul in care ar trebui realizate cele noi. Chiar daca executia a fost facuta corespunzator, montajul defectuos poate compromite rezultatul. Ferestrele trebuie sa fie montate cu aliniere corespunzatoare, la jumatatea interioara a glafului (pentru a diminua riscul de condens) si fixate mecanic in perete pentru o rigidizare corespunzatoare.

. Un caz clasic este cel al usilor ieftine, executate din profile de fereastra. Pentru anumite cazuri acestea din urma isi indeplinesc la fel de bine sarcinile, dar clientul trebuie sa fie in cunostinta de cauza atunci cand compara doua oferte. Tot in privinta profilului trebuie inteles ca un profil cu 5 camere clasa A izoleaza mai bine decat unul 3 camere clasa B, dar si pretul este pe masura. Din acest punct de vedere, clientul trebuie sa aleaga in functie de buget si asteptari un coeficient de izolatie pe masura. In cazul profilelor de PVC, nu trebuie uitat ca armarea acestora este absolut necesara.

Armatura trebuie sa fie prezenta pe tot perimetrul ferestrei (se poate verifica cu un magnet), sa fie zincata (altfel exista riscul sa se oxideze si sa iasa rugina pe profil) si de o grosime corespunzatoare (uzual 1,5mm). Feroneria ce compune o fereastra trebuie inteleasa si evaluata corect. Greseala cea mai des intalnita cand se compara preturi pe „metru patrat” este ca cel mai adesea acestea se refera la ochiuri fixe de geam care nu contin decat toc si sticla. Orice deschidere suplimentara introduce în ecuatie si profil de canat si mai ales feronerie (balamale, maner, piese de inchidere). Acestea dubleaza practic costurile unei ferestre mobile fata de una fixa. Exista cazul des intalnit, cand din dorinta de a ajunge la un pret mic se ofera un profil bun si o feronerie minimala si de proasta calitate. O feronerie buna (ROTO, G-U de exemplu), ofera reglaje pe 3 directii ceea ce inseamna o etansare mai buna (reglaj pe adancime) si care functioneaza mai usor iar in plus ofera dispozitive antiefractie.

De asemenea este indicat ca unele deschideri sa fie oscilobatante, cu rezultat direct in aerisirea corespunzatoare a locuintei. In plus, pentru deschiderile oscilobatante ar trebuie sa existe un mecanism de blocare a actionarii gresite, iar pentru toate deschiderile cu dimensiuni mari este obligatorie prezenta inchiderii si pe mijlocul ferestrei.

Toate aceste detalii, ar trebui sa fie specificate intr-un contract semnat si cuprinzand date certe (data de montaj, suma contractului, tipul si structura tamplarie), singurul care este recunoscut de legislatia in vigoare. In cazul in care acesta nu exista sau este ambiguu, aveti toate sansele sa ramaneti cu banii „aruncati pe fereastra”. Incercati sa verificati toate aceste aspecte, atunci cand decideti in ce ferestre va investiti banii si veti avea certitudinea unei alegeri inteligente.

Scroll to top